top of page
maskros Fält

Skötselråd

Pälsvård

Din teddykanin oavsett om det är dvärgteddy eller en teddydvärgvädur så kräver den omfattande pälsvård ca 1-3 gånger i veckan helt beroende på pälstyp. Vissa har päls som är lättare att hantera och kanske inte kräver att man borstar mer än 1 gång i veckan medans en annan kanin kanske kräver upp emot 4-5 gånger i veckan.

Teddykaninen har en bäbis päls som är mer omfattande och kräver mer arbete och borstning fram tills kaninen är mellan 8-12 månader då vuxenpälsen oftast har kommit fram helt. Under just bebisperioden är det viktigt att kolla över din kanin och borsta igenom varannan dag minst för att undvika tovor och annat som kan sätta sig fast i pälsen.

För att underlätta för både dig pch kaninen kan det ibland vara lägligt att klippa ner pälsen. Dels blir den mer hanterbar samt att tovor har svårare att bildas. 

STKF har inlett ett samarbete med Eurogroom.se där det finns riktigt bra redskap för att du ska kunna ta hand om din kanins päls på bästa sätt. Gå in under kategori Hund och under pälsvård så finner du alla produkterna. 

För att våra kaniner ska få den allra bästa pälsvård de förtjänar erbjuder STKF och Eurogroom våra kaninköpare 10% rabatt i butiken.

       Jag rekommenderar:

  •  Kam, Extra fin

  •  Kam Medium

  • 2 Små kammar till öron, ansikte

  • 1 karda lien/mellan

  • "urtunningssax"

  • sax 

Skötselråd: Om

Foder

Grovt hö

Hela 80-90% av mat intaget för din kanin skall bestå av grovt hö. Det är

Vatten

Din kanin skall ha tillgång till färskt  vatten varje dag. En vuxen kanin dricker i regel 1-2dl vatten per dag. Viktigt att tänka på under vinterhalv året och dina kaniner är ute, byt vatten morgon och kväll och ha ljummet vatten i flaskan. Ett tips är att ha flera flaskor du kan byta mellan.

bra både för kaninens mage och för tänderna. Har du möjlighet råder vi till att köpa hö från bönder i närområdet. Detta hö är grövre och betydligt bättre än höet man köper i butik.

Pellets

Pellets är enbart ett tillskott för din kanin och skall ha så högt fiberinnehåll som möjligt. Har du en kanin som har ungar kan det vara lägligt att tillsätta lite extra pellets, men hö är fortfarande det huvudsakliga foderintaget.

Färskt och torkat grönt

När våren kommer så börjar också det gröna komma. Detta är perfekt för våra små. Maskroblad, och hallonblad finns under vår/sommar/höst. Persilja och olika gröna sallader finns att köpa i butiker året om. Perfekt under vintertid.

Tuggmaterial

Då kaninens tänder växer ständigt är det bra att ge tuggmaterial. Äppelgrenar, gran och andra icke giftiga grenar är jättre bra för kaninerna att slipa tänderna på. Ha gärna ett gäng grenar på lager så du även kan erbjuda din kanin tuggmaterial under vintern.

Kaningodis

Precis som oss människor förtjänar kaninerna emellanåt lite godis. Äpple, morötter, banan och jordgubbar är perfekt godis för kaninerna att få emellanåt. Självklart finns det även annat som kan ses som godis. Men undvik färdigt godis från affären då detta ofta har höga halter av socker.

Kaninens bostad

Skötselråd: Text

Hur ska kaninen bo?

Din kanin kan bo på många olika sätt. Endel väljer att ha sina kaniner inne i burar, i burar ute eller helt frigående.
Viktigt att tänka på är att oavsett så behöver kaninen få komma ut och röra på sig. Sitter kaninen i bur inne är det viktigt att denna håller ett bra och godkänt mått och att kaninen några gånger per dag får komma ut och röra på sig. Lika så om kaninen bor i utebur så behöver den ha en inhägnad där den kan få hoppa fritt några timmar per dag.
Men det absolut bästa är om kaninen kan få vara så frigående som möjligt och kunna göra sina små glädjeskutt emellanåt. Då mår kaninen som bäst.

Det finns många olika burar på marknaden och ska du köpa en bur bör du veta vilket mått på

buren som gäller just din kanin.



Just teddykaniner skall inte ha rent spån som bottenströ då detta lätt fastnar i pälsen. Däremot går det bra att ha spån i botten och exempelvis halm ovanpå. Vi kan rekommendera krossad halmpellets som finns att köpa hon bla granngården.



Ju större bur din kanin har desto lyckligare kanin kommer du att ha.

Din kanin behöver ha något att sitta på i sin bur samt något att kunna gömma sig i. Hus är perfekta för detta och ett måste.



På jordbruksverkets hemsida kan du finna måtten som gäller för just din kanin. Dessa är minimimått och helst skall kaninen ha lite större än det som rekommenderas. Läs gärna mer här



Oavsett om din kanin sitter i bur inne, ute eller är frigående behöver den ha saker att sysselsätta sig med. Dessa gjutrör är perfekt sysselsättning och du kan göra dem i vilken storlek du önskar. Även toalettpappersrullar med godis i och invikta kanter är en otroligt bra sysselsättning.

Kaninen vill också ha mycket att sysselsätta mig med.

Skötselråd: Text

All information är hämtad från STKFS hemsida

Skötselråd: Text
bottom of page